Skip to main content

Eerst zal ik iets schrijven over wat Kombucha doet in ons lichaam. Het is gefermenteerde thee, die tot een gezonde biocultuur wordt gefermenteerd, door toevoeging van suiker. Het is gezond voor het lichaam, het herstelt de zuurgraad van de darmen.

Hier mijn recept van mijn Kombucha.

De darmen zijn heel belangrijk, is de zuurgraad van de darmen niet goed, veroorzaakt dit vaak huidklachten, en andere ziekten. Voor de stoelgang is het ook heel belangrijk.Ik gebruik zelf 2 vissenkommen, die ik via marktplaats gekocht hebt. Daarin is flinke ruimte, om een grote hoeveelheid kombucha te maken. Maar je kan ook in een glazen kan of pot dit maken, dat ligt aan de hoeveelheid die je wil maken. 7 liter water zet ik op in een grote soeppan, laten koken, dan met een garde het water opkloppen, zodat er wat zuurstof in kom. Na vijf minuten doe ik de 18 gram zwarte thee, en de 18 gram groene thee erin. Die 5 minuten zijn nodig, om iets af te koelen, anders verbrand de thee. De theezakjes zonder label natuurlijk, die knip ik van te voren af, laat ik 20 minuten staan. Zelf laat ik mijn thee staan tot ze voldoende afgekoeld is, dus vaak tot de volgende dag.

Je kan de theezakjes daarin laten, maar ook na 20 minuten eruit halen. Hoe langer ze erin zit, hoe sterker de thee. Na de 20 minuten doe ik de suiker erin. Dan roer ik voorzichtig met de garde de suiker erdoor. De thee is dan klaar. Je hebt nodig om te beginnen een scone. Ik voeg er foto’s van bij. De scone is de moederzwam, deze eet de suikers op, de scone maakt dan een nieuwe scone aan. Zelf gooi ik de onderste weg, en doet de blanke die bovenaan zit op de vloeistof. Om te beginnen heb je dus een pot of vissen  kom nodig, en een scone met  opstart vloeistof. Daar gebruik ik een halve liter voor. Dus als ik de thee, die afgekoeld is, in mijn kom doe, de zakjes moeten eruit gehaald zijn, dan roer ik een halve liter kombucha erdoor, en daar bovenop doe ik de zwam, of scone. Dan dek ik het af met een theedoek, er moet wat lucht door kunnen komen, en laat het een week of 4 staan. Dan is het door gezuurd, het is net als  zuurdesem in een brood, dat moet het brood doorzuren.

Daarna kun je het in glazen flessen doen met een trechter, of in andere glazen kannen, net wat je daarvoor wilt gebruiken. Zelf maak ik 2 Kombucha’s, als de een klaar is, gaan de flessen in de koelkast, en heb ik een andere klaar staan van 4 liter. die rijpt dan in de tijd weer verder. Als je het drinkt, altijd door een zeefje doen, dan gaan de restjes droes eraf.

Nodig

1 of 2 kannen of vissen  kommen, waar je de kombucha in maakt. glazen flessen .

500gram dextrose suiker

200 gram kristal suiker

18 gram groene thee

18 gram zwarte thee

trechter, garde, theedoek.

 

Ik heb een scone om te beginnen, in opstart vloeistof.

Die bied ik aan voor 15 euro.

Je kan ze ook op internet bestellen.

De 15 euro schenk ik dan aan Corazon voor 2 voedselpakketten.

Met vriendelijke groeten,
Leny van Homoet
Inwoner van Tholen.

Leave a Reply